Kış mevsiminin favorisi Kestane, her derde DEVA !!!
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Dr. Yıldırım Özer

Dr. Yıldırım Özer

Bitkiler Şifa Kaynağı

Kış mevsiminin favorisi Kestane, her derde DEVA !!!

15 Ocak 2020 - 21:35

Kestane kayıngillerden bir ağaçtır. Uzun ve heybetli olan ağaçların meyveleri dikenli bir kapsül içinde çıkar. Kabuk kırıldığında içinden çıkan yemişler çiğ veya pişirilerek tüketilir. Kabuk ve yapraklar da kaynatılarak çay yapılır ve tüketilebilir. Türk mutfağında yemeklerin içinde de sıklıkla kullanılan kestane hem tatlılara hem de tuzlulara lezzet katmak için kullanılır. Faydaları ile şifa kaynağı olan yemiş, hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok tarifle alternatif tıp geleneğinin de vazgeçilmezleri arasındadır.

Kestanenin her türü yemeye uygun değildir. At kestanesi olarak bilinen kestane türünün tüketilmesi zehirlenmelere neden olmaktadır. Kestane tadının keskin olarak hissedildiği koyu kestane balları da özellikle kahvaltılarda tüketilir. Çiçek balından daha yararlı, yoğun ve keskin bir tadı olan bal ayrıca tatlılarda da kullanılır. Soğuk kış akşamların vazgeçilmezi olan kestane içeriğindeki, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminleri ile sağlığa çok faydalı.

KESTANENİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Lif oranı yüksek olan kestane tok tutarken kan şekerini yükseltmez.
  • Kompleks karbonhidrat içeriği ile enerji kaynağıdır.
  • Demir kansızlığına birebir olan meyve, demir eksikliği olanlarca sıklıkla tüketilmelidir.
  • Magnezyum ve fosfor içeriği ile kemik metabolizmasını destekler.
  • Sakinleştirici etkisi bilinen kestane vitamin dolu içeriğinin yanı sıra stres için de şifa kaynağıdır.
  • Kestane yemek dişler, kemikler ve kan dolaşımı için yararlıdır. İçeriğindeki C vitamini tüm vücuda sağlık kaynağıdır.
  • Kestane potasyum kaynağıdır.
  • Folik asit yönünden zengindir, kandaki alyuvar sayısını artırır. Karaciğer ve mide için yararlı, sindirim düzenleyicidir.
  • Kestane ishal yapar? mı sorusu yaygın olsa da yanıt tam tersidir. Kestane az yenildiği durumlarda ishalin çaresidir. Aşırı ishal ve su kaybı durumunda ise doktora başvurulması gerekir.
  • Alzheimer hastalığının önlenmesi ve unutkanlığın giderilmesi için önerilen yiyecekler arasındadır.
  • Bağışıklığı güçlendirir. Bol vitaminli içerik cildi güzelleştirir. Hücrelerin yaşlanmasını geciktirir, bedeni genç kılar.
  • Kestane balı özellikle öksürük sorununa iyi gelir.
KESTANENİN ZARARI VAR MI?

* Aşırı tüketimde ishal yapabilen kestane zararları arasında yüksek tansiyon ve şeker yükselmesi dikkat çeker. Kan inceltici ilaç kullananların doktoruna danışmadan kestane tüketmemesi gerekir. Kestane yağı da yoğunluğu sebebiyle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

* Ciddi rahatsızlığı olan, diyet takibi gereken hastaların kestane tüketmeden önce doktorlardan onay alması tavsiye edilir. Özellikle kestane şekeri ve kestane balı gibi tatlılar yenmeden önce diyabet hastalarının dikkat etmesi önerilir. Kestane balının keskin tadı ve yüksek besin değeri nedeniyle çocuklara yedirilmeden önce çocuk doktorlarından görüş alınması salık verilir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum